v rubriki glasba:
.. / / / 30.03.2004

Roma Ramadan

Na naših straneh se z romsko glasbo ne ukvarjamo prav pogosto, a ker gre za etno izročilo, ji je vredno prisluhniti. Za prepoznavnost in slišanost glasbe skupine Roma Ramadan skrbi Subkulturni azil Maribor, ki pogosto poskrbi, da do naših ušes pride tudi nekoliko bolj nenavadna glasba.

Edini stalni član skupine Roma Ramadan je gospod Bejta Ramadan, ki igra na zelo redko viden in slišan instrument pri nas - šargijo. Gre za nenavadno brenkalo, ki deluje kot zelo razglašena kitara, vendar pa zvok spominja na številne ravno tako nenavadne instrumente številnih avtohtonih ljudstev širom posvetu.

Od leta 1996 z njim nastopa tudi Kadrija Haliti, ki ga preprosto ritmično spremlja na tarabuki, tako, da skozi poslušanje dobimo občutek, da poslušamo zelo avtentičen in starinski blues. Tisti, ki vam je poznano delo Ali Farke Toureja, se vam bo tudi glasba Roma Ramadana zdela zelo znana.

Prva in za zdaj edina plošča tega nenavadnega dueta je bila posneta v živo in sicer na Ciklusu etno koncertov 2003 v Mariboru in kot taka prinaša zelo živ in pristen zvok romske, lahko ji rečemo, blues glasbe.

Kot je pri Romih običajno, gre za ljubezenske ali šaljive napeve, v katerih se stikata ljubezen in bolečina, žalost in veselje. Skladbe ob prvem poslušanju sicer delujejo nekoliko enolične, a z vsakim poslušanjem v glasbi odkrijemo kaj novega in drugačnega.

Zanimiv ritem in zares nenavaden zvok šargije, večina pesmi je zelo lepo izpeljanih in interpretiranih na klasičen romski način, ki vsebuje zares ogromno čustev. V nekaterih pesmih slišimo zanimive solistične vložke in tudi nekaj ritmičnih prelomov.

In kdo ve, morda tudi skupino Roma Ramadan sliši Ry Cooder in izvedeli bomo, da se blues ni začel ne v Ameriki, ne v Afriki, ampak med Romi. Plošča Roma Ramadan je ena tistih, ki jo morajo imeti tisti, ki prisegajo na world music ali etno glasbo, z njo pa lahko tudi preverite razgledanost vaših glasbenih prijateljev. In če boste imeli priložnost, si njun nastop seveda oglejte tudi v živo!

Roma Ramadan: Roma Ramadan
(leto izdaje 2004, založba Subkulturni azil)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.