v rubriki glasba:
.. / / / 22.10.2004

The Bananas - Summoning tsunami

Konec lanskega poletja sem prvič naletel na skladbo mlade surf rock zasedbe The Bananas, ki so tedaj izdali izreden demo Greasy peel in sedaj, ko je naokoli dobro leto dni, The Bananas pa imajo za seboj kar nekaj koncertov in dragocenih izkušenj ter tudi nove posnetke...

The Bananas so še vedno Tadej Kovačič in Igor Nadles (oba kitara), Tine Horvat (bobni) in Matevž Perovšek (bas kitara), mnogim je znano, da jih je za surf rock navdušil njihov učitelj ekonomije na srednji šoli, ki ga uteleša sam Robi Bilođerić, srce in duša uveljavljenih The Bitch Boys, ki imajo ravno tako posneto in celo izdano novo ploščo - Ride the first wave s kar tridesetimi skladbami, ki pa je zaenkrat obtičala na Kanarskih otokih.

No, pa nazaj k surferskemu podmladku The Bananas, ki so že z Greasy peel pokazali silen potencial in zavidanja vredno obvladovanje instrumentov, na Summoning tsunami pa so vse skupaj še nekoliko nadgradili. Dvanajst avtorskih skladb in pet zanimivih priredb pa je hiter seštevek osnovnih značilnosti plošče.

Zares odlične skladbe Wavemaster, Shorty on board, mojstrska Surfer's tragedy in zanimiva skladba Crna (gre za priredbo skladbe Zbog jedne divne crne žene) ter za nameček legendarna The Wedge, križana z Malagueno. In to so skladbe, ki se jih ne bi sramovali največji mojstri surf rocka!

Skladbe premorejo izredno pestrost in silno raznovrstnost, odlična kitarska naveza z izjemnim Igorjem Nadlesom na čelu, zelo odločni bobni in zanesljiva bas kitara, v vsaki skladbi je lahko več ritmičnih prelomov, ogromno prehodov in prepletov, zaslediti pa je vpliva rock-a-billyja, klasičnega rock'n'rolla, seveda surf rocka in celo jazza.

In glede na to, da je bila plošča posneta v prostoru za vaje, ljubkovalno imenovanem Harem, zvok pa je zelo čist in zlahka primerljiv z uradnimi izdajami, le da za razliko od mnogih uradnih in opevanih izdaj (pa ne govorim o surf rocku) premore mnogo več duše.

Skupini The Bananas sem že lansko leto napovedal svetlo prihodnost in resnici na ljubo sem presenečen, da jih ob odličnih nastopih in laskavim ocenam svetovnih surf rock mojstrov in poznavalcev, še ni "pojedla" nobena založba.

Slovenija seveda ni primerno, kaj šele dobičkonosno tržišče za takšno zvrst glasbe, ki pa ima tudi zaradi odličnih skupin, kot so vsekakor The Bananas, vedno več zagretih privržencev in oboževalcev. Dajte jim priložnost, prisluhnite v živo in tudi na plošči ? pojedina, ki je ne boste niti obžalovali, kaj šele pozabili!

The Bananas: Summoning tsunami
(leto izdaje 2004, Ikebana Records)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

 - thumbnail