v rubriki glasba:
.. / / / 13.03.2005

Tu pa tam - Soundtrack

Tu pa Tam jst po Kranju šetam sam, al se s tremi kolegi k iz otroštva jih poznam. Kam? Ma nimam pojma, tko zabijem moj čas,in vsak od nas lohk sam jamra iz tedna v teden kako njegov lajf je beden!

So vam ti verzi kaj znani? Seveda, gre za trenutno enega najaktualnejših in največkrat predvajanih komadov ene bolj popularnih hip hop skupin. Slišimo ga na vsakem koraku. Po radijskih valovih, na televizijskih zaslonih, kot zvonjenje na mobilnih telefonih ...

Kocka in komad Tu pa tam, ki napoveduje vroč soundtrack še bolj vročega filma.

O odmevni črni komediji Tu pa tam režiserja Mitje Okorna smo na naših straneh že pisali. Pa ne samo mi, o filmu pišejo, razpravljajo, berejo, snemajo in govorijo čisto vsi. V dobrih štirih mesecih, od kar je bil film premierno predstavljen na ljubljanskem filmskem festivalu (LIFFe), si je nabral lepo bero (predvsem) pozitivnih kritik, zadovoljnih gledalcev in zvestih oboževalcev. In evforiji okoli filma kar ni videti konca. Navdušeni gledalci še vedno množično derejo v kinoteke širom po Sloveniji, režiserja Mitja Okorna pa vabijo na številne prireditve in ga predstavljajo kot največji up slovenskega filma.

Poleg duhovitih dialogov, komičnih in zapletenih situacij ter simpatičnih glavnih likov nas med gledanjem filma prevzame tudi glasba. Po velikem povpraševanju navdušenih gledalcev so se ustvarjalci filma odločili, da spremljevalno glasbo izdajo tudi na CD-ju. In rezultat? Odličen soundtrack z veliko dozo kvalitetne glasbe.

Gre za - vsaj za naše razmere - dokaj neobičajen glasbeni izdelek. Nekakšna fuzija vseh mogočih stilov. Tako kot so si različni protagonisti filma, tako so si različne tudi pesmi. Prepletanje dub ritmov, elektronike, rapa, francoskih in angleških besedil ... z velikim poudarkom na balkanskem melosu, ki je rdeča nit albuma.

Osebno pa mi je - poleg One Love in Blond - najljubši komad Mečka, ki je plod ustvarjalnosti odličnih glasbenikov Anžeta Langusa, Vlada Mihajloviča, Schatzija, Mateja Mršnika in številnih drugih, združenih v zasedbi Topp Gun. Lahko si predstavljate, da skladba, pod katero se podpišejo tako izbrani in vrhunski glasbeniki, res ne more biti slaba. Tudi Mečka ni izjema!

Sicer pa je avtor večine komadov v našem prostoru (do sedaj) še povsem neznan srbski komponist Milan Stanković - SevdahBABY. Petindvajsetletni Beograjčan je poskrbel tako za kompozijo in aranžmaje, kot tudi za vokale (celo ženske!), mixe in odigral nekaj kitarskih vložkov. Ne dvomimo, da bomo zanj še slišali in na njegove komade v bližnji prihodnosti plesali tudi v slovenskih diskotekah.

Za piko na i na CD-ju najdemo tudi fotografije iz filma, zanimive dialoge (Seveda, tudi na znameniti pljunek niso pozabili), zemljevid konspiracij za nastanek soundracka, trailer ter video za komad Tu pa tam v različnih verzijah. Da preveriš stanje svoje zadetosti, je pripisano na ovitku.

Dežela na sončni strani Alp je bogatejša za drugačen in zanimiv glasbeni izdelek, naše osebne zbirke za nepogrešljiv album, oboževalci filma pa imajo znova razlog za veselje. In za vse to se gre zahvaliti Mitji Okornu in njegovi ekipi, ki se je znova - kot že mnogokrat poprej - izkazala in zopet naredila izdelek, o katerem se bo govorilo.

Morda bo beseda 'okornost' v bodoče dobila celo nov pomen ...

Pina Sadar

 - thumbnail