v rubriki glasba:
.. / / / 22.04.2003

Umrla je Nina Simone

Ena največjih pevk džeza / soula Nina Simone je včeraj umrla v 70. letu starosti. Svojo glasbeno kariero je začela konec petdesetih, največjo slavo pa je dočakala šele leta 1987, ko je njen My Baby Just Cares For Me Chanel uporabil kot podlago za svojo reklamo. Kmalu se je videospot pojavil na MTV in še kje drugje.

Rojena je bila kot Eunice Kathleen Waymon v Novi Karolini, preboj na glasbeno sceno pa ji je uspel s pesmijo I Loves You, Porgy. Leta '61 je izdala predelavo tradicionalne The House Of The Rising Sun, kar je vzpodbudilo med drugim tudi Boba Dyana, da odpoje svojo verzijo, kar je posledično pripeljalo do izvedbe skupine The Animals, da posname svojo verzijo.

Med bolj znanimi pesmimi Nine Simone so Mississippi Goddam, Don't Let Me Be Misunderstood, I Put A Spell On You, I Want a Little Sugar in My Bowl, Ne Me Quitte Pas, Black Is the Color of My True Love's Hair, Ain't Got No (I Got Life), To Be Young, Gifted, and Black, ipd. Nekatere od teh so njene avtorske stvaritve, druge spet predelave, vendar pa je prav vsaki dala svoj edinstveni pečat. Njeno biografijo si lahko preberete na njeni uradni strani.

Nina, počivaj v miru.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Nina Simone - thumbnail

Nina Simone