v rubriki glasba:
.. / / / 11.10.2004

Zaklonišče prepeva - Sellam Alejkum

Zasedba Zaklonišče prepeva je bila največkrat ožigosana z vzdevkom "jugonostalgiki", mnogi so jih, še posebej frontmana Vanjo Aliča primerjali z Boro Đorđevićem oziroma Ribljo Čorbo, drugi s skupino Zabranjeno pušenje, vsekakor pa sta bila njihova prva izdelka - Novo vreme-stare dileme in EP Glasajte za nas prvovrstna rock izdelka, Zaklonišče prepeva pa izredno priljubljeni tudi zaradi živih nastopov.

Velika večina naključnih poslušalcev in obiskovalcev koncertov jih je poznala predvsem po uspešni trilogiji o Miću Muriquiju, ki pa je skupino po mojem mnenju, tudi preveč zaznamovala in na nek način pokopala, saj jim ni več uspelo ustvariti posebej oziroma tako prepričljive skladbe, ki bi pritegnila pozornost.

Sledile so številne kadrovske menjave, plošča Odoh majko u rokere je bila vse preveč podobna novim izdelkom zagrebške frakcije Zabranjenog pušenja, nato so prišle na vrsto kadrovske okrepitve - pihalna sekcija in klaviature so sedaj stalni del zasedbe in... in seveda, po dolgem čakanju je tukaj nova plošča, Sellam Alejkum.

Ploščo odpre politični govor Dušana Vaupotiča ? Duleta, o katerem bo imel zagotovo vsak svoje mnenje, sledita pa dve najbolj (in skoraj edini) rockerski skladbi na plošči ? naslovna Sellam Alejkum in že znana In memoriam.

Velika večina skladb se giblje med skajem in reggeajem ? zelo zabavna Ru-ska, Jimi Spliff Story, Johnny Desperado in tudi Nočni reggae, kar je za nekdaj bolj punk kot rock zasedbo več kot presenetljivo.

Zelo zanimiva je skladba Rekla je?, ki se giblje med countryjem in bluesom in ima odličen refren, Kako zavoleh šansone ima zelo močan Balaševićev vpliv, sicer pa odličen uvod s harmoniko, instrumentalno pa je zagotovo najboljša odlična jazz skladba Dasa iz Vrbasa, ki ima, kot večina, zelo zabavno besedilo.

Še najbolj se je skupini ponesrečila skladba Život je trka, kjer gostuje primorski slavček Slavko Ivančić, ki pa se s hrvaškim jezikom ne ujame najbolje in pokvari skladbo, ki ima sicer odlično besedilo, zanimiv fusion prehod in nekaj izvrstnih kitarskih riffov.

Zaklonišče prepeva se s ploščo Sellam Alejkum dokončno poslavljajo od svoje izključno rock glasbe, ki so jo gojili na začetku in se vedno bolj odmikajo k ska / reggae stilu, za katerega pa nisem prepričan, če bo zaživel tudi na njihovih živih nastopih, saj so obiskovalci njihovih koncertov od njihovih vajeni bolj ostrih zvokov.

In čeprav sem se že po plošči Odoh majko u rokere spraševal, ali bo skupina sploh še nadaljevala, saj so imeli ogromno kadrovskih težav, jim izbrana smer v tem trenutku očitno ustreza, poleg tega pa bodo ne glede na vse vedno v politični opoziciji. In politika, tako kot za šport, tudi za glasbo ni najbolj primerna tema, vsaj ne na tako odkrit način, kot to počnejo Zaklonišče prepeva. Pustimo se presenetiti in čas bo pokazal svoje!

Zaklonišče prepeva: Sellam Alejkum
(leto izdaje 2004, založba Menart)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Zaklonisce prepeva - Sellam Alejkum - thumbnail

Zaklonisce prepeva - Sellam Alejkum