v rubriki glasba:
.. / / / 17.03.2004

Xenia & No phobia orchestra - L'humanité nouvelle

Pred časom smo na naših straneh pisali o prvencu Xenie z naslovom Total, tokrat pa se bomo spopadli z njeno zadnjo ploščo L'humanité nouvelle, na kateri je Ksenija Jus storila očiten korak naprej.

Na plošči ni prisotna le Xenia z glasom in kitaro, temveč se ji je pridružila kopica glasbenikov, med katerimi najdemo tudi zveneče ime kot je Vasko Atanasovski in s pomočjo številnih instrumentov je glasba izredno bogata in tudi nekoliko bolj raznolika.

Osnova vsemu je sicer še vedno predvsem kitara, le da tokrat ne gre za klasično kitarsko spremljavo, temveč so aranžmaji dosti bolj dovršeni in dodelani, vse skupaj pa močno začini še zvok harmonike. Na slednjo je igrala Andreja Žel, medtem ko sta na kitaro poleg Xenie igrala še Matjaž Stošič in Igor Šavora.

Besedila so še vedno povsem drugačna, kot jih imamo običajno moč poslušati pri slovenskih glasbenikih, saj Xenia v glasbo še vedno vpleta predvsem poezijo. Osebno me je zelo pritegnilo besedilo skladbe Tri minute do nebes, izredno duhovita je tudi Komični slučaj, nikakor pa ne smete spregledati pesmi Ocean samote in Tango International.

Prav posebno poglavje na plošči pa je skladba Človeštvo v a-molu, kjer se je Xenii pri pisanju besedila pridružila Eva Pezdiček, skladba pa s svojo neobrzdano energijo močno spominja na najboljše izdelke Hole.

V nekaterih skladbah je sicer moč slišati poskuse zelo dramatičnega interpretiranja besedil, ki so na nekaterih delih lepo, spontano izpeljana, drugod pa so narejena preveč na silo in kazijo zanimivo podobo glasbe.

Vredno je omeniti tudi to, da je Xenia album posvetila delovanju Amnesty International in začetku delovanja Šole Miru Maribor ter njenemu bratu Antonu, ki rešuje svet z one strani jeklenih rešetk. Morda tudi tu tiči eden od razlogov, da boste glasbo Xenie zelo težko slišali na radijskih postajah in jo kupili v kar vseh glasbenih trgovinah, temveč v le tistih bolje orientiranih in glasbeno razgledanih.

Skratka, če sem za ploščo Total napisal, da manjka nekaj malega odločnosti in raznovrstnosti, je vsega tega tokrat precej. In glede na to, da Xenia že pripravlja svoj tretji projekt z naslovom DO NA X, se lahko najdemo, da nam bo z najboljšim šele postregla.

Xenia & No phobia orchestra: L'humanité nouvelle
(leto izdaje 2002, založba Subkulturni azil)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Xenia - thumbnail

Xenia