v rubriki dogodki:
.. / / / 09.02.2001

AG: Goldies Night

Včasih je potrebno pogledati nazaj, da vidimo v prihodnost in doživimo sedanjost. Bogato zakladnico elektronske glasbe bo letošnje leto v Ambasadi Gavioli odprl pionir nemške techno & house scene, WestBam v Dance Loungu, house Mezaninu pa bo akcent preteklosti dal Tommy Musto iz New Yorka.

Redkokateri didžej bi lahko tako globoko posegel v preteklost kot to zmore WestBam. Ustvarjalec, ki je danes na čelu dveh največjih evropskih prireditev elektronske glasbe, Maydaya in Love Paradea, je svoji didžejski karieri dal zagon že leta '83. Dve leti kasneje je sledila prva vinilka in ustanovitev založbe Low Spirit Recordings, leta '89 pa album. Med njegova v Nemčiji zdaleč najbolj popularna dela sodijo vsakoletne himne Maydaya in Love Paradea, ki jih producira skupaj s sodelavci Klausom Jankuhnom in Dr. Mottejem. Višek je dosegla Sonic Empire iz leta '97, ki je posegla v vrhove nemških lestvic in se prodala v nakladi pol milijona kopij, za kar je bila nagrajena s platinastim albumom.

Njegov naslednji karieristični korak je sodelovanje z Afriko Bambaato, legendo hiphopa, po kateri je prevzel tudi drugo polovico svojega imena (Bam, West pa izhaja iz Westphalia, njegove rodne pokrajine). Projekt I.F.O. je rodil nov stil, poimenovali so ga technoelectro. Slog WestBam naprej razvija z Africo Islaamom, s katerim nastopata kot uspešni duet Mr.X & Mr.Y.
Leta '97 je WestBam izdal tudi svojo prvo knjigo, Mixes, Cuts & Scratches, v kateri govori o umetnosti, življenju in delu didžeja.

Brez pretiravanja, WestBam je odločilno vplival na techno in house gibanje s svojo kreativno impulzivnostjo, ki jo je čutiti še dandanes. Ne le modni navdušenec, temveč pristni trendsetter je pravo poimenovanje za njegovo prizadevnost.

Tommy Musto pa prihaja iz nekoliko drugačne zgodbe. Je didžej, remikser, producent in solastnik založbe Northcott Productions, ki je svojemu delu predan že dobrih dvajset let. Njegov glasbeni slog je prepojen s soul in house klasičnimi zvoki in ni ravno nekaj, kar bi ustrezalo popularnim ali komercialnim okvirom, temu primerni so tudi njegovi redki in izbrani seti. V enem izmed njih bo svoje dolgoletne in bogate glasbene izkušnje predstavil tudi Mezaninu Ambasade Gavioli.

Musto je svojo kariero spravil v pogon na newyorški radijski postaji WKTU, kjer je imel svoj miks show. Za potrebe radia je pričel delati tudi prve remikse, kljub temu da takrat še ni bilo na razpolago ustrezne opreme, potrebna je bila iznajdljivost. Pritegnil je pozornost ustvarjalcev, ki so preko njega želeli priti na radijske valove. Z leti je razvil sposobnosti, ki so mu prinesle remikse Michela Jacksona, Glorie Estefan, Grace Jones in drugih.

Danes si želi predvsem remiksirati še R&B artiste, spromovirati kakšnega še neznanega umetnika in več producirati. Njegovo vodilo pa je stavek 'Osvobodite svoja ušesa in telo bo sledilo'.

Dance Lounge
Introduction by Sputnik
WestBam - classic set

Mezanine
Introduction by Paolo Barbato
Tommy Musto

Ambasada Gavioli, Izola 24.00h - ..., 17.2. 2k+1

Za Ambasado Gavioli

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

WestBam - thumbnail

WestBam