v rubriki dogodki:
.. / / / 28.08.2000

Bast night na Metelkovi

V torek 29. avgusta bodo Bast, ki so premierno navdušili na drugogodbovski otvoritvi pred alžircem Khaledom nastopili v na Metelkovi v Galeriji Alkatraz ob 21 uri. Kasneje bo v Teatru Gromki potekal Bast night z DJ Aldom in Pidžamo...

Supina Bast je novo ime na slovenski glasbeni sceni. Sestavlja jo sedem glasbenikov, za katere bi težko rekli, da igrajo stilsko enotno glasbo. Skupna jim je edino brezkompromisnost glasbenega izraza in želja po ustvarjanju urbane glasbe brez stilskih omejitev. Ponavadi najprej nastane skupina, ki potem posname CD. V primeru Basta je obratno. Pozno spomladi je za Dallas Records izšla istoimenska plošča, ki sta jo pripravila Aldo Ivančić in Vuk Kraković. Plošča je naletela na izjemno pozitiven odziv tako pri publiki, kot kritikih in sicer tako v domovini, kot v tujini.

BAST kolektiv sestavljajo:

Boštjan Gombač: klarinet, pihala
Tomaž Grom: kontrabas
Aldo Ivančić: mix
Drago Ivanuša: klaviature in harmonika
Slaven Kalebić: kitara
Marjan Stanič: bobni, tolkala
Pižama: MC / rapper

Boštjan je mladi pihalec, ki ga poznamo po sodelovanju s Terro Mystico, Tinkaro Kovač, kvartetom Mar Django, Folkestro, Vladom Kreslinom... Trenutno gostuje pri Generalu Glanzkopffu. Tomaž je glasbeni terorist, ki uporablja kontrabas za izstreljevanje zvočnih projektilov. Je tudi lastnik dveh cedejev, ki jih toplo priporočamo (vendar ne povemo, katerih?).

Aldoje ustanovni član Borghesie, edinega benda v Sloveniji, ki se (poleg Laibachov) lahko pohvali s pravo internacionalno kariero. Poleg tega ga poznamo kot DJa, ki je prvi v Sloveniji vrtel rap in techno. Po prepričanju je bajker.

Drago je mag, ki je ustvaril ogromno število magičnih soundtrackov za gledališče in film ("V leru", "Porno film"). Je dobitnik Zlate ptice, Zlatolaske, Zlatega bobna. Skratka Zlati fant! Vsakdo, ki misli, da se spozna na blues, pozna Slavena, ustanovitelja legendarnih Mojo Hand, enega redkih blues bandov v Sloveniji. "The Master of the Stratocaster" aka "Lee Malone".

Marjana poznamo kot člana Dertuma, Lolite, Žoambotov, velikega balkanologa in strokovnjaka za čevape in tolkala iz vseh koncev in krajev našega planeta. Kranjski stric Bedanc, aka Rožle, aka Pižama je najtežji član skupine in eden od najboljših freestyle rapperjev pri nas. Upajmo, da nas bo kmalu presenetil s svojo samostojno ploščo.

Projekt BAST si je sposodil ime pri egipčanski boginji užitka, glasbe, plesa in ganje, ki jo upodablja totem v obliki mačke. Med praznovanjem njenega praznika (ki je potekalo v mestu Bubastis) so stari Egipčani z glasno pesmijo in bobnanjem pluli proti njenemu totemu. Danes je Bast talilni lonec, ki uživa v kontrastih kaosa, emocij in hedonizma urbanega okolja.

Bast bodo nastopili tudi 1. septembra na Festivalu Kunigunda v Velenju.

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.