v rubriki dogodki:
.. / / / 14.03.2005

Sodobni balet: Veronika se odloči...

Po motivih uspešnice Paula Coelha Veronika se odloči umreti bo v SNG Opera in balet Ljubljana v četrtek,17. marca, ob 20. uri premiera sodobne plesne predstave "Veronika se odloči..." v koreografiji Gagika Ismailiana. To je pretresljiva zgodba o dekletu, ki živi na videz popolno življenje, toda kljub temu doživlja globoko praznino. Nekega jutra se zato odloči umreti. Ko ji zdravniki povedo, da bo po neuspelem samomoru živela samo nekaj dni, se prava bitka za življenje šele začne. Dekle namreč podoživlja in raziskuje vsa tista čustva, katerih v življenju nikoli ni doživela ali pa si jih ni dovolila podoživeti.

Gagik Ismailian je z ljubljanskim baletnim ansamblom že sodeloval, ko je v sezoni 2000/01 ustvaril sodobni balet z naslovom "Ta ljubezen..." . Rojen je v Iranu, s plesom se je seznanil v The National Ballet of Iran, s šestnajstimi leti se je izobraževal na londonski Legat School of Dance in Royal Ballet School. Kot plesalec je nastopal v ZDA, Avstraliji, na Japonskem, v Braziliji ter v Evropi in delal z mnogimi znanimi koreografi (Barry Moreland, Hanz Spoerli, Peter Sparling, Elisa Monte, Christopher Bruce, Milko Sparembleck, Jonathon Lann, Carlos Trincheiras, Lar Lubovitch, Hans Van Manen, Louis Falco, Nacho Duato, Jiri Kilian, itd.). Kot koreograf je za svoje delo prejel več uglednih mednarodnih nagrad.

Alan Hranitelj je eden najizvirnejših in najbolj plodnih kostumografov v slovenskih gledališčih. Kot modni oblikovalec je razstavljal v Barceloni, Münchnu, Firencah, Bologni, Milanu, Kopenhagnu in drugje. V SNG Opera in balet Ljubljana je zasnoval kostumografijo za predstave Oedipus rex, Trionfo di Afrodite, Papageno igra na čarobno piščal. V tej sezoni pa bo poleg avtorstva kostumografije v
Renskih nimfah podpisal tudi kostumografijo v novem izvirnem baletu Veronika se odloči umreti
Gagika Ismailiana.

Koreografija in režija: Gagik Ismailian
Glasba: Boris Benko in Primož Hladnik
Dramaturgija: Irena Štaudohar
Scenografija: Matej Filipčič
Kostumografija: Alan Hranitelj

Ponovitve: 19., 22., 23., 29. in 31. marca ob 19.30 uri; 25. marca ob 16.30 uri

Več informacij na http://www.gagikismailian.com

Priredil

David Ožura - avatar

David Ožura

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 44 člankov.