v rubriki glasba:
.. / / / 29.11.2000

Balkanski čoban se vrača

Pred nekaj dnevi je izšla nova plošča člana tajne organizacije KPGS - Kurac, pička, govno, sisa -- Ramba Amadeusa z naslovom Čobane vrati se, v naslednjih vrsticah pa si preberite, kdo je Rambo Amadeus in kaj lahko pričakujete od kralja turbo-folka.

Kdo je Rambo Amadeus?
Rojen kot Antonije Pušić (14. 6. 1963 v Kotorju), nekoč Nagib Fazlić, danes bolje znan širokemu svetovnemu občinstvu kot Rambo Amadeus. Bil je tudi Ranko Amadeus. "Le en Rambo je in to je Sylvester Stallone."

Svojo bogato kariero je začel v jazz-punk zasedbi Radioaktivni odpad, leta 1982, po tem, ko mu je teta končno kupila kitaro pa si je služil kruh na terasah v Herceg Novem. "Igranje v hotelih te nauči, da si pripraviš lep zvok, da se lepo obnašaš, da dojameš, da te ljudje gledajo." Toliko o manj pomembnem obdobju.
Leta 1981 je osnoval skupino Tri Brus Lija u Titogradu. Z njimi je naredil 2-3 pesmi, leta 1985 pa je odšel študirat v Beograd, kjer je spoznal skladatelja Miroslava Savića, s katerim sta ustvarila genijalno delo Uspavanka za revolucijo, pasijon za 28 sesalcev. Po krajši "avanturi" z zasedbo Otov protokol, je leta 1987 ustanovil tajno organizacijo KPGS (Kurac, pička, govno, sisa) - skupaj z Mladoženjo in Yu ninjo in se poimenoval Rambo Amadeus!

Leta 1988 je posnel prvi album O tugo jesenja, ključnega za jugoslovansko rock sceno: svojo glasbo je opredelil za "turbo-folk". Za tiste, ki so to dojeli, je bil album odličen štos. Sicer mnogi elitisti niso razumeli, za kaj v resnici gre. In tako je (pogosto) še danes. Gre namreč za avtorja, ki z veliko mero občutka povezuje v svojih tekstih elemente t.i. balkanskega primitivizma, v splet genijalnih domislic in dovtipov, ki se ne morejo poroditi drugje kot v izrazito lucidnem in intelektualnem duhu. Morda je ravno element "primitivizma" tisti, ki mnoge vnaprej odbije od poskusa globljega razumevanja sporočilnosti. O kakovosti njegovega glasbenega izraza pa ni potrebno govoriti. Najbolje se ga sliši. Ostalo je zgodovina ...

Še nekaj njegovih dosežkov:
-delal je glasbo za gledališke predstave, za Lažni car Šćepan Mali je leta 1994 prejel Sterijino nagrado
-komponiral je glasbo za nemi film Fritza Langa Metropolis, ki so jo izvedli premierno glasbeniki beograjske filharmonije v Sava centru
- dobil je nagrado Saatchi & Saatchi za najboljšo radijsko reklamo in zlato vrtnico v Montreauxu za najboljši copyright
- doslej je posnel 11 albumov, pisal je tudi pesmi za Dina Dvornika, Vesno Zmijanac, Lepo Breno

Čobane vrati se
Kar tri leta je minilo od zadnjega albuma Titanik. Dokler ni podpisal pogodbe z Dallas Records (za ves svet, razen Jugoslavije), pri nas ni bil dosti prisoten. Zadovoljstvo je obojestransko. RAMSC (Rambo Amadeus Mega Svjetski car) ali bolje znan kot Rambo Amadeus je založbo obogatil s svojo najnovejšo ploščo, albumom Čobane vrati se.
Ob slovenski izdaji plošče Rambo sporoča:

"Spoštovani kupci, pred vami je še en proizvod nove trgatve s slovitih balkanskih vinogradov. Grozdje smo z golimi nogami dolgo stiskali. Včasih se je kdo med tem starodavnim običajem neprevidno poscal v sod, kar upam, da ne bo zmotilo vašega rafiniranega okusa pri uživaju tega specifičnega, povsod znanega grenko-sladkega bukeja. Pravim sladokuscem seveda priporočam, kot ponavadi, da proizvod odleži kakšno leto, ko bo dobil svoj pravi okus.

Še en nasvet nepotrpežljivim: po vstopu zraka v hermetično zaprti proizvod, ga pustite, da diha kakšnih deset minut, in šele potem ga porinite v vašo napravo."

Ob izidu plošče je Rambo pripravil tudi koncertno turnejo, na kateri boste s pridom lahko uživali v njegovih delih, ki so več kot aktualna (tudi) v našem prostoru. Koncertne datume boste lahko kmalu ugledali na seznamu dogodkov na ŽVPL.

Še to: Rambo ima svojo spletno stran narejeno v DOS-u?!?

Za Dallas Record

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.