v rubriki glasba:
.. / / / 27.10.2004

Robbie Williams - Greatest hits

Robbie Williams je v sedmih letih solistične kariere izdal šest studijskih albumov in živi album Live at Knebworth in vsekakor je prišel čas tudi za zbirko največjih uspešnic oziroma Greatest hits, na kateri sta za nameček dodani še dve novi skladbi.

Robbie Williams je sredi devetdesetih storil nekaj nadvse bogokletnega in zapustil eno tedaj najuspešnejših zasedb - Take That in se odločil poizkusiti kot solist. Nekaj časa se je smukal okoli zasedbe Oasis in bratov Gallagher, saj je upal, da mu bosta napisala kakšno skladbo, a se je od njiju navadil le napornih zabav, alkohola in drog.

Prvi single Freedom '90 (priredba skladbe Georgea Michaela) je bil polomija, zato pa jo je toliko bolje odnesel njegov drugi single Old before I die, ki jo lahko najdete na plošči Life thru a lens iz leta 1997, na Greatest hits pa boste s te plošče našli še skladbe Lazy days, Angels in Let me entertain you.

Leta 1998 je sledila plošča I've been expecting you, s katere boste slišali Millenium, No regrets, Strong in She's the one, torej skladbe, s katerimi se je Robbie že zapisal v srca oboževalcev, hkrati pa je z mnogimi skladbami prepričal tudi bolj zrele poslušalce in resne kritike.

Plošča Sing when you're winning je izšla leta 2000, ponudila pa je uspešnice Rock DJ, Kids (duet s Kylie Minogue), Let love be your energy in meni osebno eno najljubših The road to Mandalay. Naslednje leto je izšla plošča predelav Swing when you're winning s skladbami, ki jih je izvajal Frank Sinatra, v spominu pa je ostala predvsem skladba Something stupid, ki jo je Robbie izvajal skupaj z igralko Nicole Kidman.

Žal na Greatest hits te skladbe ni, je pa zato z ene od razširjenih izdaj omenjene plošče v zbirki avtorska in redko dosegljiva Eternity. Dve leti kasneje je Robbie izdal ploščo Escapology, ki je predvsem v ZDA naletela na porazen odziv, na plošči pa boste lahko slišali skladbe Feel, Come undone in Sexed up, osebno pogrešam Me and my monkey, kdo drug bi si želel slišati Nan's song ali katero drugo.

No, z Escapology ploščo se je Robbie polovil od dolgoletnega sodelavca in koproducenta Guya Chambersa in mnogi so mu napovedovali temno prihodnost, vendar je Robbie vsaj v živo razblinil črne napovedi z uspešnimi koncerti na Knebworthu, ki so zabeleženi na živi plošči in DVD-ju Live at Knebworth.

In da se Robbie ne misli predati, kažeta dve novi pesmi ? Misunderstood in Radio, ki jo je ustvaril z novim sodelavcem Stephenom Duffyjem in ki nekoliko odstopata od slišanega, saj sta nekoliko bolj rockerski, obenem pa vključujeta tudi nekaj več elektronike. Najbolj vzpodbudno pa je to, da je Robbie ustvarjal tako glasbo kot tudi besedila in še posebej prvo mu je bilo do sedaj razmeroma tuje.

In seveda se lahko vprašamo, kaj sploh še ostane velikim? Robbie Williams se je z zadnjimi ploščami dokazal kot kvaliteten glasbenik, vse bolj se dokazuje tudi kot avtor, obenem pa velja za enega najboljših živih izvajalcev in če ne bo storil kakšne nepremišljene in nepotrebne napake, se bo v zgodovino pop in rock glasbe vpisal kot eden najboljših izvajalcev konca dvajsetega oziroma začetka enaindvajsetega stoletja.

Robbie Williams: Greatest hits
(leto izdaje 2004, založba EMI, distribucija Dallas)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Robbie Williams - Greatest hits - thumbnail

Robbie Williams - Greatest hits